torek, 8. januar 2008

Siga Siga, Rakija in večna mavrica

Te besede v svoj mali Dnevnikov blok, zapisujem na vlaku med Solunom in Atenami, 29. decembra 2007 po tem, ko je za mano že vsaj dobrih 20 ur vožnje z različnimi vlaki skozi 4 različne države, od katerih je Grčija prva, v kateri se ne počutim, kot bi se izgubila v 30 let starem jugoslovanskem filmu. Opremljena z vsaj 15 kg prtljage preveč, neprespana, naveličana vohanja tujega znoja, a kljub temu z zasanjanim nasmeškom na obrazu, drsim po tirih, ki tiho pojejo o vseh vlakih, ki so jih božali pred tem …

Prtljaga za dober teden ali Mission Impossible 5 ...


No One Can take Away My Smile ...

Zraven mene sedi neznan ležeči moški predmet, katerega edini znak življenja je nenehno živčno prestavljanje na sedežu, sicer pa deluje precej decembrsko nerazpoložen. Na moji levi končno znan obraz, Jakob, okrašen s svežimi solzami zaradi ganljive filmske zgodbe, ki me spomni, zakaj sem se tega malega potovanja sploh lotila. Druženje z ljudmi, ki jih imam rada, izven običajnega okolja, ki me največkrat spravi v slabo voljo ter moje veliko navdušenje nad grškimi Bogovi/Boginjami, je bilo tisto, kar me je v mediteranski raj na Zemlji, peljalo sredi zime. Slednje ne maram. Absolutno je ne prenesem. Mraz, kratki dnevi, melanholija na obrazih ljudi. Ne hvala. Zato bi lahko bila, po Kaliforniji, Grčija naslednja destinacija, ki bi jo z veseljem uvrstila med svoje prioritetne geografske cilje. Prvi pogled nanjo, skozi okno vlaka na prvem postajališču za makedonsko-grško mejo, je bil nedvomno obetajoč. Sonce, prostrana polja z osamljenimi oljkami (olive, kot sem napisala že v enem izmed prejšnjih blogov : http://myownjezebel.blogspot.com/2007/10/skrivnostne-olive.html, obožujem!!!), v zraku pa nikjer vonja po snegu in temperaturah pod ničlo, ki so naju spremljale vse od Ljubljane. Me like!

Moi in moj "enakolasi" sopotnik v Beogradu, milo rečena zmrznjena na 10- stopinjah, med 5urnim čakanjem naslednjega vlaka

Precej otožno tihožitje sredi Makedonije


Pomirjujoče spokojna pokrajina severne Grčije


V prvih minutah objemanja z večernim soncem začinjene pokrajine, me je prevzela znana nostalgija. Orange County v februarju … Zavestno sem ustavila tok misli, ki bi me hitro lahko ponesel v slepo ulico, kjer sem preživela marsikatero noč preteklega leta. Ne Mojca. Tokrat ne. December 2007 ni pravi čas za Ameriko. Enostavno ni. Zakaj? Ker tako more biti...

Vlak je drvel proti Atenam, moje srce pa proti sladki bolečini, ki jo ponavadi nariše sveža zaljubljenost. Z grškim vetrom v laseh sem si skozi okno vlaka, ki je po prestopu makedonsko-grške meje (začuda) dobil krila, žvižgala Pio Poli ( o slednji »viži« in njenem avtorju, bom več napisala v enemu izmed prihodnjih blogov). Zdelo se mi je, da se vsem mudi. Meni, vlaku, drevesom ob poti, mimo vozečim se avtom, oblakom na nebu in ljudem, ki so izstopali in vstopali na postajah nanizanih vzdolž grške proge. Meni in mojemu naravno kodrastemu sopotniku, se je obetala noč v Atenah, mestu ob omembi katerega večina najprej pomisli na akropolo in ostale zgodovinske znamenitosti, s katerimi se prestolnica Peloponeškega polotoka ponaša. Nisva si jih ogledala. Tako značilno za naju, da tega skoraj nisem napisala… Čas preživet v Atenah je bil namreč rezerviran za obisk dveh »do veselih ljudi friendly« klubov, kjer sva hitro dobila vpogled v mavrično dogajanje Grčije, ki se je perverzno začelo že tisočletja nazaj, do danes pa se kaj bistveno ni spremenilo. Ljudje so morda postali le malce bolj previdni in svojega dionizovskega načina življenja ne obešajo na veliki zvon. Kar pa ne pomeni, da mali zvončki ne pojejo!

En'ga zame pa en'ga zate! Yamas!!

Ena izmed prvih stvari, ki jih je v Grčiji težko prezreti je, da se vse dela naglas. Pogovarja, poje, krega, kolne med vožnjo, doesn't matter … Pozabite na sobno jakost, naj se vas sliši! Medtem ko glasno prepevate refren svoje najljubše »domače« uspešnice pa nikakor niste pravi Grk, če zraven ne srkate nečesa, kar bi vsak spreten zdravnik brez premisleka uporabil tudi za razkuževanje ran. Alkohol is a must! Ne obremenjujte se s tem, kaj si bodo o vas mislili redki čudaki, ki ne pijejo, alkoholizem je neke vrste nacionalni šport, a ga Grki tako obvladajo, da z njim hitro okužijo tudi turiste. Moja izkušnja je taka, da se da vse preživeti, če po tretji rakiji med nazdravljanjem notri pomočiš le jezik, nato pa »štampelček« neopazno vrneš nazaj. Enako je s pitjem v klubih. Med srkanjem juice vodke svoje telo »izmučiš« na plesišču, občasne »vljudnostne yamas obrede s kratkimi a ubijalskimi pijačami«, pa prijazno prepustiš najboljšemu prijatelju. It worked for me! Thank you Jakob ;-)))

Intimni zaliv Rethymna


Po kratki a sladki Atenski izkušnji, smo center pregrehe prestavili na Kreto. Natančneje v Rethymno. Majhno, luškano obmorsko mestece, kjer sem poizkusila svoj prvi souvlaki ( tradicionalni grški fast food :-)), pojedla svojega prvega polža, se naučila še vsaj dvajset novih grških besed, ki niso nujno lepe in novo leto preživela ob tradicionalni kretski glasbi, ob kateri si ponavadi mladi Grki režejo žile, midva z Jakobom pa sva se hitro vživela in se strinjala, da je škoda, da se krožnike med množičnim plesom razbija le na predelu okoli Aten.

Um, I'm sorry mister snail, I'm gonna eat you ... Life is a bitch!


Snapshots of Greece- worth to remember:

- Strast, ki se v ljudeh sproži, ko se ob približevanju zore, nanje usujejo cvetni listi, natrgani s prsti naključnih ali vztrajno trmastih oboževalcev, vedno pride do živega. Tudi tistim, ki se načrtno izogibajo »pogubni romantiki«.
- Čim prej, ampak res čim prej, sprejmite dejstvo, da fraza »siga siga« (počasi, počasi), ni padla z neba, temveč dejansko najbolje opisuje grško mentaliteto. Lepo je, ko si človek vzame čas za stvari …
- Ne, pomeni ja. Dobesedno.
- Rakija pred enajsto uro dopoldne nikakor ne pomeni, da ste alkoholik. No way! Pomeni le, da ste dan prej premalo pili zato je pijača ostala in jo je treba čim prej uničiti.
- Pred četrto uro zjutraj se nikakor in nikoli ne gre spat. Get used to it or change destination.
- Frappe ni hladen sadni napitek, temveč prava močna grška kava postrežena z ledenimi kockami. Go figure!!
- Deset stopinj nad ničlo, je za Grka »ah in oh in konc in sploh« mrzlo :-)) ( Verjetno ni potrebno poudarjati, da sva se z Jakobom naokoli sprehajala v jesenskih jaknah…)

Lahko bi naštevala še in še, a kljub temu, da sem sicer subjektivno naklonjena besedam, le te tokrat ne morejo opisati vzdušja, energije in utripa prave Grčije. Poleti se vračam. Da ne bom edina čudaška bejba, ki se pozimi odloči za obisk praznega poletnega letovišča. Tell me something new!

22 komentarjev:

Laura pravi ...

Waw! :)
Ej, žal mi je, ampak res ne vem kako naj komentiarm tale tvoj potopis ;)... res, ne znem! Noro! To je vse, kar lahko rečem. Pa da sem ti fouš!? :D
Hehe, lepo da si uživala...še velik takih izletov...
Aha, pa welcome back to our cold Slovenia... :) Hja, get used to cold, dark mornings, blue mondays, quite rainy days...joj, vtis ti bom pokvarla...oprosti :)...
Sej ne, tud tu je lahko lepo...
Enjoy!

Anonimni pravi ...

Shia, kolk smo te pogresal!!!! Pa tko smo cakal, da nam kaj zanimivega napises in nam porocas o grskih bogovih in boginjah, pa o tem kak se imas.
Me veseli, da si uzivala (o tem tak ni blo dvoma), ti privoscim cist vsako minuto uzitka. Upam, da si si zdaj srce in duso spet naponila z novim navdihom in energijo, da nas bos spet lahko popeljala v kak nov "Shia Jezabel svet". Naj te lepi obcutki se dolgo spremljajo in spomini na lepe vonjave in barve ostanejo svezi v nedogled.

Krtek pravi ...

Absolutno se ti vidi, da si profesionalna ustvarjalka besedil. Že dolgo nisem nikjer na nobenem blogu bral tako kakovostno besedilo. Vsebinsko zanimiv zapis, lepa sloveščina, slog, ki pritegne in ne pusti, da prenehaš z branjem prej preden prideš do konca.

Anonimni pravi ...

Uf kakšna abstrakcija :

- smrdeči kupe v katerem sedi pregrešno lepa Shia z prečudovito urejenimi nohti, poleg nje pa "naš" čovjek od dol z klobaso v eni roku v drugi pa čebula.

Če v kupe postavimo še našo teto Marto z svojim fotkičem...

ps: le kdo bi bil tisti čovjek od dol z klobaso????

Unknown pravi ...

Mojca komaj sem čakala, da preberem kako si se imela v Grčiji. Vidim, da si uživala. Sem vesela zate! Želim ti vse lepo v novem letu in še veliko razburljivih potovanj v Grčijo, Ameriko oziroma kamorkoli si boš zaželela!!!

Shia JeZeBel pravi ...

@ laura: hvala laura, ne skrbi, nisi mi pokvarila vtisa, sem vedela v kaj se vračam, zato se mi ni mudilo nazaj ampak nimaš kaj, bo že ;-) Drgač pa, nič fouš bit, poleti lepo spakirat kovčke in na ladjo pa žur do konca v poletni Grčiji ;-)) deal?

@ dunja: verjela ali ne, tudi jaz sem vas pogresala vse!! vsaki ko sem prisla online so me srbeli prsti, da bi vsaj nekaj napisala, ampak nisem mogla vsa občutja in emocije strnit v stavek ali dva ... Moje srce je polno navdiha, zakaj, bom obljubim razkrila kmalu tudi na blogu .. Hvala za lepe zelje, v uzitek mi je svoja občutja deliti z vami :-))

@ krtek: kaj nej rečem, hvala pisateljski kolega ;-)) očitno so noči na trajektu, ki se z raja vrača nazaj v civilizacijo, idealne za izlivanje občutij na ekran ... hvala bogu, da ne spim ponoči ;-)) Se bom trudila, da bodo moje besede še naprej privabljale na moj blog ljudi, ki radi delijo z mano vsakdanje življenjske radosti ...

@ saso:haha, ja saso blizu si. če izpustiš pregrešno lepa in klobaso zamenjaš z domačim burekom, sva pa tam tam :-)) Ja, Marto bi nedvomno z veseljem postavila v svoj kupe, materiala za slikat bi mela zihr dost :-) Drugič spakiramo vsi in naredimo množično invazijo na Grčijo ;-))

@ maja: hvala maja!!! upam, da si se tudi ti imela lepo med prazniki in da bo leto 2008 zate najboljse doslej!! ;-))cmok*

Anonimni pravi ...

Draga moja, a potem to niso tvoje slike katere popaš na blog in se pod njih podpisuješ:(((

A mi boš ob priliki predstavila to lepotico:))) -saj veš za prijatle vse:)))

DRUGAČE PA :

FUL SEM VESEL DA SI SE VRNILA

CMOKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Shia JeZeBel pravi ...

@ saso: haha, ne to je Shia ;-)) seveda te ji ob priliki z veseljem predstavim!! Cmok nazaj!!

Anonimni pravi ...

Ej povej tej Shiji , da imam za njo eno darilo katero pa ima rok trajanja:)))
Omeni ji samo dve besedi:
DIVA VODKA

saj bo vedela zakaj gre:)

Shia JeZeBel pravi ...

Shia sporoča, da te bo tepla, če si šel dejansko to kupovat :-) Jaz pa dodajam, da se z veseljem javim za prazno flašo ;-)) Yay! Neverjeten si res... :-)

Marta L. pravi ...

"Že dolgo nisem nikjer na nobenem blogu bral tako kakovostno besedilo."

Bom rekla samo: Get out of here - me fucking either!!! :) :)

Speachless!!! Vmes, ko te ni blo, je NEKAJ tako manjkalo; na momente sploh nisem vedela kaj to je, tista tvoja prisotnost ... ah, pošiljala sem tople misli v toplejše kraje, you must got it! :)

Sašo je pa še ogenj prilival ;))

"Če v kupe postavimo še našo teto Marto z svojim fotkičem..."

... bi teta Marta rekla, če lahko stric gre malo ven, ker imamo shooting :D

Anonimni pravi ...

Smrk to se mi vedno dogaja -čim postane vroče mora stric na hladno:(((

Shia JeZeBel pravi ...

@ marta l.: prejela vse tvoje tople misli in se ti najlepše zahvaljujem, ker so mi pričarale nepozeben dopust ;-)) pogrešala sem vas res ... priznam da vseeno nism mogla iz svoje kože in sem čekirala tvoj blog in spremljala vse robotske teorije in novoletne želje :-)um, that's one hot idea about photoshoot on a train :-)) brez klobase prosim!! LoL ;-))

@ saso: včasih življenje res ni pošteno, se strinjam ;-))

Anonimni pravi ...

Te vodke ne bi nikoli popil brez Shie in tete Marte!!! NIKOLI!!!

Se bo pač starala:)))

Marta L. pravi ...

:)))


Huh, the moment has come: Shall we?

;)

Shia JeZeBel pravi ...

We most definately MUST!!!! :-)) Can't fight the perfect moment universe just sent!!

Anonimni pravi ...

Mmmmmmmmmmmmmmm topla soba, ogen v kaminu, svetloba priprta, pristone osebe teta Marta, Shia, stric Saso in pa jasno DIVA.

Še so stvari na svetu katere ne moreš kupiti z EUROCARD !

Marta L. pravi ...

Omfg ... It's. getting. SOOOOO. hot. inhere. Shia!

;)

Shia JeZeBel pravi ...

Must be the DIVA, or the fireplace maybe :-) because I'm behaving for now :-) LoL

Anonimni pravi ...

Geia sou!
Slučajno našla tvoj blog, zdaj ga pa ne morem nehat brat.
Jooj, sem ti kar fouš :) Grčija je pa moja ljubezen, hehe. Pio poly in Mixalis sta pa itak zakon ;)

Shia JeZeBel pravi ...

Ya sou Natasha :-)

Mislim, da je Grčija tudi moja ljubezen. Nova, sveža in zelo intenzivna :-) Mihalis je nedvomno moj najljubši grški izvajalec in glede na to, da sem se domov vrnila okrepljena z njegovo "best of" kolekcijo, si zadnje dni žvižgam le to :-)

Od kje pa izvira tvoja ljubezen do Grčije? :-) Si pogosto dol?

p.s. Dobrodošla na mojem blogu ;-)) Upam, da boš uživala!!

Anonimni pravi ...

V bistvu se je vse začel v srednji šoli, ko sem začela bolj intenzivno potovati. Prišla v Grčijo in se completely in utterly zaljubila vanjo. Prav najsrečnejši otrok pod soncem sem, ko sem dol, haha.

Utop.i.ja.

UTOP.I.JA. Kako lahko je pohoditi nekoga, Ki na kolenih razgalja okostnjak svoje duše. Kako lahko je stopiti na hrbet besed, ki  b...